Chinese kruidengeneeskunde – Module 2

Chinese kruidengeneeskunde

Module 2

In deze tweede cursus van de opleiding Chinese kruidengeneeskunde zullen we in de eerste twee dagen vooral bezig zijn met niet-Chinese zaken. Plantkunde, biochemische inhoudsstoffen, medicinale werking van planten vanuit westers farmacologisch inzicht, interacties van planten met reguliere medicatie komen aan de orde. Dit alles vanuit een systeem-biologisch perspectief.

Omschrijving

Daarna pakken we de draad weer op van de studie van de Chinese materia medica en de bijbehorende formules. Eerst nog met een stukje voedsel stagnatie oplossende kruiden en formules, om ons dan te focussen op de Shen. Vier dagen zullen dan gaan over het bewustzijn en mogelijke pathologieën zoals concentratie, slapen en emotioneel-psychische aandoeningen.

De modules wordt afgesloten met een herhaling van alle kruiden en formules uit CH1 en CH2, die dan praktisch worden geïntegreerd in de Chinese diagnostiek door middel van theoretische, “papieren” casussen en live patiënten. Hierbij zal ook de pols- en tongdiagnostiek de nodige aandacht krijgen.

Details

Duur: 10 dagen
Taal: Nederlands (Engels indien nodig)
Docent: Yan Schroën
Prijs: € 995,- , incl. koffie, thee en water

Tijd: 12.00 tot 18.00 uur
Dagen: donderdag en vrijdag, daarna vrijdagen en zaterdagen
Data: 24 & 25 juni, 9 & 10 juli, 10 & 11 september, 15 & 16 oktober, 12 & 13 november 2021
Locatie: Kappelerput, Somerenseweg 100 in Heeze (website)

Accreditatie: NVA met code ATK, Zhong is lopende
Accreditatie andere vakverenigingen op aanvraag
Vereiste voorkennis: inhoud van de cursus Chinese kruidengeneeskunde module 1
Cursusmateriaal: digitale syllabus
Studiebelasting: 60 contacturen, 180 uren zelfstudie (gemiddeld)

Oxrider Academy

Docent

Yan Schroën (Nederland, 1964)

Yan studeerde biochemie, natuurgeneeskunde, traditionele Chinese geneeskunde en taoïstische filosofie in Nederland en in de Volksrepubliek China. Ruim 25 jaar is hij in de praktijk werkzaam als acupuncturist en Chinees herbalist. Als senior onderzoeker is Yan verbonden aan het Sino-Dutch Centre for Preventive and Personalized Medicine en medeoprichter van Fram, een platform voor systeemtheoretisch gedachtegoed.

Bij Oxrider Clinic (www.oxriderclinic.nl) is Yan werkzaam op het gebied van acupunctuur en Chinese kruidengeneeskunde. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de inhoudelijke ontwikkeling en wetenschappelijke onderbouwing van de aangeboden behandelingen.

En via Oxrider Academy geeft hij lezingen, cursussen en workshops op het gebied van Chinese geneeskunde, taoïstische filosofie, systeemtheorieën en systeembiologie. Als gastdocent verzorgt hij lezingen en colleges aan verschillende binnen- en buitenlandse opleidingen en is hij spreker op congressen over de hele wereld.

Programma

Blok 2.1

  • Kruiden die Yin tonifiëren
  • Formules die Yin tonifiëren

Blok 2.2

  • Kruiden die Yang tonifiëren
  • Formules die Yang tonifiëren

Blok 2.3

  • Kruiden die Qi bewegen
  • Formules die Qi bewegen

Blok 2.4

  • Kruiden die Xue bewegen
  • Formules die Xue bewegen

Blok 2.5

  • Kruiden die voedsel stagnatie opheffen
  • Formules die voedsel stagnatie opheffen

Aanmelden