Skip to main content

Europese kruiden energetisch bekeken

Nascholing

Europese kruiden energetisch bekeken

Op z'n Chinees

Tot aan de Verlichting hadden wij hier in Europa een systemische geneeskunde. Ook een systemische kruidengeneeskunde. Net zoals we dat nog steeds zien in de Ayurveda en de Chinese geneeskunde. In de recepten van Hippocrates, Galenus en Avicenna zien we de compositie en de opbouw zoals we die ook uit de klassieke Chinese kruidengeneeskunde kennen. Veel Europese kruiden komen we ook tegen in de Chinese Materia Medica, maar spelen daar vaak een minder belangrijke rol, dan de meer Oosterse kruiden.

In deze cursus krijgt u een inleiding in de fytotherapie zoals deze vanouds her hier in Europa gebruikelijk was. Een herontdekking, een “re-engineering” via de kennis van de Chinese kruidengeneeskunde van onze “eigen” kruidentraditie.

Omschrijving

In deze zesdaagse cursus beginnen we met het leren begrijpen van de systemische methode van de kruidengeneeskunde uit China en vergelijken deze met de oud Griekse, Romeinse en Islamitische traditie van het oude Europa. We zullen recepten bekijken en analyseren van grote artsen als Avicenna en Dioscorides. Daarna zullen we de energetica en de werking van verschillende bekende kruidengroepen uit de Europese Materia Medica bespreken. En deze vergelijken met de groepen en de kruiden uit de klassieke Chinese Materia Medica.

Er zullen Europese vervangers voor Chinese kruiden besproken worden, oude Chinese formules aangepast door Europese kruiden, zelf nieuwe kruidenformules worden samengesteld met Europese kruiden. Een praktische inleiding in de traditionele Europese kruidengeneeskunde, die een aanvulling is op elke acupunctuur, Chinese kruiden, tuina, shiatsu en natuurgeneeskunde praktijk.

Details

Cursus: Europese kruiden energetisch bekeken
Duur: 6 dagen
Taal: Nederlands (Engels indien nodig)
Docent: Yan Schroën
Prijs: € 870,- (inclusief koffie & thee)

Tijd: 10.00 tot 16.00 uur
Dag: vrijdag en zaterdag
Datum: 13 & 14 september, 4 & 5 oktober en 25 & 26 oktober 2024
Locatie: Oxrider Academy, Kloostercomplex New Loreto, Kloosterstraat 69 in Simpelveld (mogelijkheid tot overnachting in het klooster)

Accreditatie: NVA goedgekeurd en Zhong in aanvraag
Vereiste voorkennis: Acupuncturist, herbalist, tuina- of shiatsu therapeut of laatstejaars student aan een van deze opleidingen, afgeronde Basisvakopleiding TCM, afgestudeerd natuurgeneeskundige.
Cursusmateriaal: Hand-out, PowerPoint, digitale opname van de cursusdagen

Docent

Yan Schroën

Yan studeerde biochemie, natuurgeneeskunde, traditionele Chinese geneeskunde en taoïstische filosofie in Nederland en in de Volksrepubliek China. Ruim 30 jaar is hij in de praktijk werkzaam als acupuncturist en Chinees herbalist. Als onderzoeker heeft hij de afgelopen decennia meegewerkt aan het bouwen van een paradigma brug tussen westerse wetenschap en Chinese geneeskunde. Bij Oxrider Clinic (www.oxriderclinic.nl) is Yan werkzaam als acupuncturist en Chinees herbalist en bij Oxrider Academy geeft hij lezingen, cursussen en workshops op het gebied van Chinese geneeskunde, taoïstische filosofie, systeemtheorieën en systeembiologie. Als gastdocent verzorgt hij lezingen en colleges aan verschillende binnen- en buitenlandse opleidingen is hij spreker op congressen over de hele wereld.

Oxrider Academy - Yan Schroën (Docent)

Aanmelden

  • Hidden

    Contactgegevens

  • Cursus

  • Hidden