Skip to main content

Hara en meridiaandiagnose

Nascholing Hara en meridiaandiagnose

Hara en meridiaandiagnose

Ons vak is een methode van het reguleren van Qi, en er is geen mooiere manier om dat waar te nemen via tast. Diagnose door Tast is een van de vier methodes van diagnose (shin), naast het kijken, luisteren, ruiken en vragen stellen en de meest ambachtelijke van de vier. Niet voor niets liep in vroeger tijden de route naar acupunctuur via massage, shiatsu en palpatie: eerst moeten de handen ontwikkeld, verfijnd, getraind om de condities van Qi goed te kunnen voelen. Prachtig dat we dat nu weer zo gaan doen.

Omschrijving

We zullen werken in tweetallen en in drie of viertallen om bevindingen te kunnen uitwisselen olv een begeleider. De drie dagen zullen worden vormgegeven door Joyce Vlaarkamp, shiatsu therapeut en Toyo Hari acupuncturist, met assistentie van Heidy van Koesveld en Michelle van Leeuwen, beiden shiatsu therapeut.

Onderwerpen die we zullen behandelen en oefenen:

  • Eigen instellingen van de therapeut en de conditie van je handen, warm
  • Voelen van de onderarm als algemene afspiegeling van de Qi in het lichaam
  • Wat zijn de condities van Qi die we kunnen waarnemen, introductie van de modaliteiten: kyo/jitsu, volte/leegte, warmte/koude, opgezet/teruggetrokken, ruw/glad,  palpitaties, huiduitslag, gesprongen vaatjes
  • Diagnostische Zones in de buik, de diverse stromingen
  • Zones op de rug
  • Meridiaan palpatie: voeten, rondom enkel, polsen
  • Het palperen van het ‘presently alive point’: de anatomische aanduiding van de punt locatie is eigenlijk een vrij algemene indicatie van de precieze ligging, welke aanwijzingen kan je gebruiken om het punt op de juiste locatie te kiezen?
  • Interpretatie van waarnemingen in hals en liezen: Kyoro/gomunendo/ karebone

Literatuur:

  • Hara diagnosis: reflections on the Sea, van Kiiko Matsumoto & Stephen Birch
  • Introduction to meridian Therapy van Shudo Denmei

Details

Cursus: Hara en meridiaandiagnose
Duur: 3 dagen
Taal: Nederlands
Docent: Joyce Vlaarkamp
Prijs: € 435,- (inclusief koffie, thee & lunch)

Tijd: 10.00 tot 17.00 uur.
Dagen: Donderdag, vrijdag en zaterdag
Datum: 30 juni, 1 en 2 juli 2022
Locatie: Oxrider Academy, Kloosterstraat 4 in Schijndel

Accreditatie: NVA en Zhong geaccrediteerd
Vereiste voorkennis
: TCM basisopleiding, acupunctuur, Chinese kruiden, tuina of shiatsu opleiding
Cursusmateriaal: digitale handout

Docent

Joyce Vlaarkamp (Nederland, 1959)

Na fysiotherapie studeerde Joyce shiatsu bij verschillende leraren tot ze thuis kwam bij de Zen Shiatsu. Joyce was aangetrokken door de omvattendheid en verfijndheid van deze manuele technieken. In een reis naar Japan leerde ze de Japanse acupunctuur kennen, Toyo Hari, een stijl ontworpen en beoefend door en voor blinde behandelaars, summum van verfijndheid en tast technieken. Zeker met de ervaring vanuit haar shiatsu achtergrond kwam dit op vruchtbare bodem. Het kunnen palperen, de setsu shin in het Japans, is naast de pols, de spil van je diagnose. Soms weet Joyce het nog niet, maar haar handen wel, ze weet inmiddels hoe ze op haar handen kan vertrouwen.

Sinds 25 jaar heeft Joyce een HBO niveau opleiding in Zen Shiatsu in Amsterdam en werkt ze in de praktijk als shiatsu therapeut en acupuncturist.

Oxrider Academy - Joyce Vlaarkamp

Aanmelden