Skip to main content

Menopauze

Nascholing

Menopauze

De fysiologie van de vrouw is gecentreerd rondom het concept Bloed in de Chinese geneeskunde. In deze 2-daagse cursus gaan we het ritme van de menstruatiecyclus zelf en het ritme van de vruchtbaarheid in het leven van een vrouw in het algemeen nader bespreken. Zowel vanuit klassiek Chinees perspectief, als ook vanuit westers endocrien perspectief, waarbij de periode van de menopauze uitgelicht zal worden.

Omschrijving

We bespreken de veranderingen in de hormonale cyclus tijdens de menopauze en bestuderen de invloed van de ZangFu en de Qi Jing Ba Mai (8 Buitengewone Meridianen) hierop. Ook zullen we de veranderingen van oestrogeen, progesteron, LH, FSH, leptine en alle andere betrokken hormonen bespreken en hun onderlinge relaties. Symptomen als opvliegers, nachtzweten, gewichtstoename, stemmingswisselingen, slaapproblemen en hartkloppingen zullen verklaard worden vanuit een Chinees medisch oogpunt, als ook vanuit een westers medisch oogpunt.

We zullen de verschillende differentiaaldiagnoses uit de Chinese geneeskunde, zowel ZangFu als JingLuo, met de bijbehorende behandelingsstrategieën bekijken. En aansluitend mogelijke puntselecties uit de acupunctuur en kruiden en kruidenformules uit de Chinese kruidengeneeskunde hier aankoppelen.

Al met al een zowel westers als Chinees, theoretisch als praktisch een interessante 2-daagse.

Details

Cursus: Menopauze
Duur: 2 dagen
Taal: Nederlands (Engels indien nodig)
Docent: Yan Schroën
Prijs: € 290,- (inclusief koffie, thee & lunch)

Tijd: 10.00 tot 17.00 uur
Dag: vrijdag en zaterdag
Datum: 13 & 14 oktober 2023
Locatie: Oxrider Academy, Kloosterstraat 4 in Schijndel

Accreditatie: NVA en Zhong goedgekeurd
Vereiste voorkennis: Acupuncturist, herbalist, tuina- of shiatsu therapeut of laatstejaars student aan een van deze opleidingen

Docent

Yan Schroën

Yan studeerde biochemie, natuurgeneeskunde, traditionele Chinese geneeskunde en taoïstische filosofie in Nederland en in de Volksrepubliek China. Ruim 30 jaar is hij in de praktijk werkzaam als acupuncturist en Chinees herbalist. Als onderzoeker heeft hij de afgelopen decennia meegewerkt aan het bouwen van een paradigma brug tussen westerse wetenschap en Chinese geneeskunde. Bij Oxrider Clinic (www.oxriderclinic.nl) is Yan werkzaam als acupuncturist en Chinees herbalist en bij Oxrider Academy geeft hij lezingen, cursussen en workshops op het gebied van Chinese geneeskunde, taoïstische filosofie, systeemtheorieën en systeembiologie. Als gastdocent verzorgt hij lezingen en colleges aan verschillende binnen- en buitenlandse opleidingen is hij spreker op congressen over de hele wereld.

Oxrider Academy - Yan Schroën (Docent)

Aanmelden