Skip to main content

Wei-syndromen

Nascholing

Wei-syndromen

Wei-syndroom of Atrofiesyndroom, verwijst naar een groep van aandoeningen waarvan de symptomen variëren van slapte en zwakte in de pezen en spieren tot verminderde spiermassa. Spieratrofie kan gelokaliseerd of systemisch zijn. De onderste ledematen worden vaak het meest aangetast, wat resulteert in zwakte en moeite met bewegen. Naarmate het vermogen tot vrijwillig bewegen afneemt, gaat het Wei-syndroom over in een totaal verlies van mobiliteit van de ledematen.

Atrofiesyndroom wordt vaak veroorzaakt door letsel aan de inwendige organen, met name onvoldoende Jing en Bloed, en Yin Deficiëntie met Overmatig Vuur; daarom zijn symptomen met betrekking tot Warmte of Deficiëntie veelvoorkomend. Westerse ziektebeelden als spierdystrofie, ALS en MS behoren in de Chinese geneeskunde tot de Wei-syndromen.

Omschrijving

Tijdens deze eendaagse bijeenkomst zullen we kijken naar de klassieke classificatie van de Wei-syndromen:

  1. Spierzwakte-syndroom (Milt)
  2. Botafwijkings-syndroom (Nier)
  3. Peesslapheids- syndroom (lever)
  4. Vasculair slapheidssyndroom (Hart)
  5. Huidklachtensyndroom (Long)

De kenmerkende symptoomclusters om de juiste diagnose te kunnen stellen zullen besproken worden. Net als de bijbehorende behandelingsstrategieën met kruiden en kruidenformules en acupunctuur.

De eendaagse scholing sluit prima aan bij de bijeenkomst over Bi-syndromen en vormt samen een goed en zeer compleet overzicht over spier- en gewrichtsaandoeningen als gevolg van externe pathogene factoren.

Details

Cursus: Wei-syndromen
Duur
: 1 dag
Taal: Nederlands
Docent: Yan Schroën
Prijs: € 145,- (inclusief koffie, thee & lunch)

Tijd: 10.00 tot 17.00 uur
Dag: donderdag
Data: 19 mei 2022
Locatie: Oxrider Academy, Kloosterstraat 4 in Schijndel

Cursusmateriaal: digitale hand-out
Accreditatie: NVA en Zhong
Accreditatie andere vakverenigingen op aanvraag
Vereiste voorkennis: TCM-basisopleiding, acupunctuur, tuina of shiatsu opleiding

Oxrider Academy - Lezing

Docenten

Yan Schroën (Nederland, 1964)

Yan studeerde biochemie, natuurgeneeskunde, traditionele Chinese geneeskunde en taoïstische filosofie in Nederland en in de Volksrepubliek China. Ruim 25 jaar is hij in de praktijk werkzaam als acupuncturist en Chinees herbalist. Als senior onderzoeker is Yan verbonden aan het Sino-Dutch Centre for Preventive and Personalized Medicine en medeoprichter van Fram, een platform voor systeemtheoretisch gedachtegoed.

Bij Oxrider Clinic (www.oxriderclinic.nl) is Yan werkzaam op het gebied van acupunctuur en Chinese kruidengeneeskunde. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de inhoudelijke ontwikkeling en wetenschappelijke onderbouwing van de aangeboden behandelingen.

En via Oxrider Academy geeft hij lezingen, cursussen en workshops op het gebied van Chinese geneeskunde, taoïstische filosofie, systeemtheorieën en systeembiologie. Als gastdocent verzorgt hij lezingen en colleges aan verschillende binnen- en buitenlandse opleidingen en is hij spreker op congressen over de hele wereld.

Aanmelden