Skip to main content
Blog

Bai Lu – Witte dauw

By 23 september 2021juli 29th, 2022No Comments

Blog

Bai Lu - Witte dauw

Als u dit leest is de herfst equinox een feit. Ik schrijf dit in de periode van de “Witte Dauw”, in de week van 7 september.

De Chinese kalender kent 24 zonneperioden, zogenaamde solaire termen, die het jaar in gelijke delen verdeelt. Ze zijn genoemd naar de natuurverschijnselen die kenmerkend zijn voor de betreffende weken. Zo heet de periode aan het einde van de zomer, net voordat de astronomische herfst begint, “Bai Lu”. Vrij vertaalt betekent “Bai Lu”, “Witte Dauw”. En dat is precies wat we waarnemen als we in de vroege ochtend door de natuur lopen. Overal tussen en over de grashalmen hangen spinnenwebben, glinsterend van de dauwdruppels. Waterdruppels die schitteren als parels hangen aan de bladeren, de takjes en het gras. Boven het veld hangt een ochtendmist, die het licht van de opkomende zon filtert en diffuus doet schijnen. De naam “Witte Dauw – Bai Lu” past perfect.

Als we tijdens onze ochtendwandeling kijken naar de bloeiende bloemen die nu in het veld en de tuin staan en langs de weg groeien, bevestigt dat de periode van begin september nog meer. Het boerenwormkruid (Tanacetum vulgare), de brunel (Prunella vulgaris), de lampionplant (Physalis alkekengi), de herfsttijloos (Colchicum autumnale) en het kroontjeskruid (Euphorbia helioscopia).

Het web van verbindingen laat het ritme van de wetmatigheden van Qi zien, zoals Fu Xi, de eerste van de Drie Verhevenen, zijn volk leerde.

Elk van deze planten, de dauwdruppels, de mist zijn kenmerken die met elkaar samenhangen en altijd in de eerste weken van september samen waar te nemen zijn. Net als in de diagnostiek van de Chinese geneeskunde, waarbij 1 symptoom of klacht geen informatie geeft over het dynamische evenwicht van een organisme, maar waarbij het cluster van symptomen een helder beeld geeft van waar de organisatie van het systeem zich bevindt en dus ook hoe we kunnen behandelen. Net zo is het met de levende natuur.

Wanneer het dan avond is. Zo rond een uur of tien. En we kijken omhoog naar de heldere sterrenhemel. Dan zien we in het zuidwesten de heldere Avondster, de planeet Jupiter. Aan de noordoostelijke hemel schittert de “W”-vorm van het sterrenbeeld Cassiopeia en daaronder verschijnt het sterrenbeeld Perseus.

Nu weet u het helemaal zeker. Het kunnen alleen de eerste weken van september zijn. Geen twijfel mogelijk. U weet dat de Qi is begonnen met zijn beweging naar binnen en naar beneden, de snelheid neemt af. Alles begint aan de reis naar binnen…