Blog

Regelmatig verschijnen hier verhalen, gedachten en hersenspinsels over Chinese geneeskunde, systeemdenken en taoïstische filosofie.

Een gesprek…

11 november 2020

Vorige week sprak ik een collega. Nou ja spreken…

Eerst was er een gesprek, maar dat liep al snel uit op een verhitte discussie.

Het begon met zijn vraag aan mij wat ik van de hele corona aanpak vond. Of ik het eens kon zijn met de maatregelen die het kabinet en het RIVM ons oplegde. En of ik mij zou laten vaccineren als het corona-vaccin vrijgegeven werd.

Lees het artikel
Oxrider academy blog een gesprek

Oxrider

7 oktober 2020

In de ShiJi (letterlijk “Historisch overzicht”) uit 85 v.C. beschrijft de Chinese historicus en wetenschapper Sima Qian het leven van Lao Zi, de eerste filosoof van het Chinese taoïsme en de vermoedelijk schrijver van de Dao De Jing. Er is veel discussie over het feit of Lao Zi echt bestaan heeft of dat het een fictief persoon is, die gebruikt wordt om de ideeën van het taoïsme vorm te geven. Feit is dat de ShiJi de primaire bron is waar het verhaal van de grondlegger van het taoïsme wordt verteld.

Lees het artikel
Oxrider

Dans van de paradigma's

12 augsustus 2020

Als we het over wetenschap hebben, denken de meesten van ons aan de methodologie zoals beschreven door Newton en Descartes. Weinigen zijn zich ervan bewust dat er binnen de wetenschap verschillende richtingen en methoden zijn om de werkelijkheid te benaderen.

Lees het artikel

Een nieuw begin

28 januari 2020

Gelukkig nieuwjaar en alle goeds, geluk en gezondheid voor 2020! Misschien een beetje laat zo eind januari, maar volgens de Aziatische traditie niet. En aangezien we met Chinese geneeskunde in Europa een beetje tussen beide culturen zitten een voorspoedig nieuwjaar vanuit zowel de zonkalender als de maankalender.

Lees het artikel
Oxrider Academy - Blog - Een nieuw begin

Wordt het wintertijd?

29 november 2019

Wordt het wintertijd of zal Europa kiezen voor de zomertijd? Of wordt het toch de typisch Hollandse polderoplossing van een half uurtje tijd verschuiven en precies tussen winter- en zomertijd in gaan zitten, zoals een groep Nederlandse meteorologen voorstelde? Alles is maakbaar in onze wereld. Ook onze tijd en onze relatie met dag en nacht en de seizoenen.

Lees het artikel
Oxrider Academy - Blog - Winter