Cursussen

Een groot deel van ons aanbod bestaat uit bij- en nascholingscursussen. Op verschillende gebieden bieden wij mogelijkheden voor verdieping en verbreding van kennis. De komende cursussen staan op een rijtje op de pagina aanbod.

Oxrider Academy

Bu Ming

Tijdens je ontwikkeling van baby naar peuter, van peuter naar kleuter, naar puber en volwassene raakt onze bestemming steeds meer bedekt en verwijdert van onszelf. Wie ben ik? Wat is het doel van mijn leven? Grote vragen, waar veel van onze cliënten en ook wijzelf mee geconfronteerd worden.

Meer over Bu Ming

Shang Han Lun

Zo’n kleine 2000 jaar geleden schreef Zhang Zhong Jing dit meesterwerk over infectieziekten. Zijn waarneming van de ziektebeelden en hun dynamiek is zo accuraat, dat zijn tekst heden ten dage nog steeds actueel en klinisch toepasbaar is.

Meer over Shang Han Lun

Systeemdenken en taoïstische filosofie

Geïnteresseerd in taoïstische filosofie? Geïnteresseerd in de klassieke Chinese geneeskunde? Altijd al willen weten wat die klassieke Chinese medische en filosofische teksten nou eigenlijk betekenen en kunnen betekenen in de veranderende westerse samenleving van de 21e eeuw? Deze 10-daagse cursus is een inleiding in het systeemdenken en de taoïstische filosofie.

Meer over systeemdenken en taoïstische filosofie

Chinese kruidengeneeskunde - module 1

Deze eerste van vier cursussen Chinese kruidengeneeskunde geeft een algemene inleiding. Het zal antwoord geven waarom Chinese kruidengeneeskunde en niet gewoon westerse of Europese kruidengeneeskunde. Ook zullen de methode van denken en werken binnen de klassieke Chinese farmacologie nader bekijken.

Meer over module 1

Pediatrie

De fysiologie van een kind heeft een geheel andere organisatie en functionaliteit dan van een volwassene. Een kind is vol in ontwikkeling, zowel fysiek als emotioneel-psychisch en is daarom fysiologisch te Yang. Dat betekent dat alle processen een neiging hebben om Hitte te creëren en als een kind een pathogeen oploopt zal die snel omgezet worden in Hitte patronen.

Meer over pediatrie

Acupunctuurpunten: organisatie en selectie

In deze tweedaagse volgen we de rivieren van het meridiaanlandschap, zullen stilstaan bij de betekenins van de Chinese namen van punten en die relateren aan hun functie en locatie in het Innerlijke Landschap.

Meer over acupuntuurpunten

Diabetes mellitus

Diabetes II begint langzamerhand de grootste bedreiging van onze volksgezondheid te worden en de oorzaak van veel andere welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten, dementie en kanker. Het wrange van het verhaal is dat diabetes een gevolg is van onze welvaart en overvloed.

Meer over Diabetes Mellitus

Chinese kruidengeneeskunde - Module 2

In deze tweede cursus van de opleiding Chinese kruidengeneeskunde zullen we in de eerste twee dagen vooral bezig zijn met niet-Chinese zaken. Plantkunde, biochemische inhoudsstoffen, medicinale werking van planten vanuit westers farmacologisch inzicht, interacties van planten met reguliere medicatie komen aan de orde. Dit alles vanuit een systeem-biologisch perspectief.

Meer over module 2

Tao van liefde en seksualiteit

De Chinese cultuur kent net als de Indiase een verfijnde cultuur van erotiek en seksualiteit. En net zoals India de wereldberoemde klassieker de Kamasutra heeft, kent de Chinese traditie ook dergelijke, meestal taoïstische, teksten.

Meer over tao van liefde en seksualiteit

Fysiologie

Nu u in de cursus “B1 Filosofie” kennis hebt gemaakt met de methodologie van het systeemdenken en de toepassingen hiervan in de systeem biologie en de Chinese geneeskunde, is het de hoogste tijd om het “Innerlijke Landschap” van de Chinese geneeskunde te gaan verkennen.

Meer over fysiologie

Auto-immuun ziekten

De complexiteit van auto-immuunziekten maakt dat de diagnostiek en de behandeling, zowel regulier westers als traditioneel Chinees, nog wel eens een uitdaging kan zijn.

Meer over auto-immuun ziekten

Diagnostiek

In deze vierdaagse cursus maakt u kennis met de basismethode om het complexe patroon van het dynamische evenwicht van een organisme in kaart te brengen. Zowel in een gezonde als ook in een pathologische toestand.

Meer over diagnostiek

Chinese kruidengeneeskunde - Module 3

De helft van de vakgerichte cursussen zit erop. Nog twee modules en u hebt de volledige opleiding Chinese kruidengeneeskunde afgerond.

Meer over module 3

Chinese kruidengeneeskunde - Module 4

De laatste module van de opleiding Chinees herbalist waarin de laatste groepen uit de Materia Medica behandeld zullen worden. Verder zal de nadruk in deze module liggen op de klinische toepassing van de kruidengeneeskunde in de praktijk.

Meer over module 4