Skip to main content
Blog

Kristofer Schipper

By 8 april 2021juli 29th, 2022No Comments

Blog

Kristofer Schipper

8 april 2021

Toen ik, begin jaren tachtig, het boek “Tao, de levende religie van China” las, ging er een wereld voor mij open. Tot dan had ik wel van alles gelezen en gehoord over Tao, Yin en Yang en dergelijke. Maar ik had deze concepten nog nooit eerder in de context van de oorspronkelijke Chinese teksten of de levende traditie van deze religieuze rituelen gezien of gehoord. Qi en Yin en Yang waren termen uit de alternatieve geneeswijze of spirituele filosofieën.

Dit boek gaf een onderbouwing en een fundament aan de zweverige containerbegrippen die gretig omarmd werden door zoekende westerlingen.

Ik was helemaal on der de indruk van de schrijver, Kristofer Schipper, toen ik hem voor het eerst in het echt hoorde spreken tijdens het congres ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur in 1987. Ik herinner mij zijn verbazing en verbijstering, toen hij vroeg wie de Huang Di Nei Jing gelezen had. En wie de Nan Jing kende. Een vijftal mensen staken hun hand op in de zaal… Gelukkig zijn de tijden en ook de kwaliteit van het onderwijs veranderd.

Gefascineerd ben ik Kristofer Schipper en zijn werk blijven volgen. Zijn levensverhaal was en is voor mij nog steeds een spannend jongensverhaal waar ik alleen maar van kan dromen. De zoon van een bewust ongehuwde moeder en een dominee, geboren in Zweden en daarna naar de Werkplaats Kindergemeenschap in Bilthoven en het Montessori Lyceum in Amsterdam gaat. Geboeid door Chinese kunst besluit hij naar Parijs te gaan om kunsthandelaar te worden. Maar zijn interesse in de cultuur en filosofie stopt niet bij kunstvoorwerpen. Hij besluit in Parijs Chinese en Japanse taal en cultuur te studeren. Zijn grote interesse voor de Tao en het ritueel voert hem naar Taiwan, waar hij, als enige westerling wordt opgeleid tot taoïstisch meester.

Zijn verhaal is inspirerend voor mij en stimuleert mijzelf om in China te studeren en een tijd in een taoïstisch klooster in Wudan Shan door te brengen.

Zijn vertalingen van de werken van Lao Zi en Chuang Zi zijn grandioos. En zijn complete taoïstische canon maakt de taoïstische filosofie ook voor het westen toegankelijk.

Toen ik ontdekte dat Elisabeth Rochat de la Vallée, een andere sinoloog die ik enorm bewonder, bij Schipper in Parijs gestudeerd had, verklaarde dat voor mij waarom het inhoudelijk zo klikt tussen Elisabeth en mij.

Een aantal jaren geleden was het dan zover. Na decennia als een rode draad door mijn Chinees medische en filosofische werk aanwezig te zijn geweest, was er opeens de persoonlijke ontmoeting. De schrijver en journalist Mark Blaisse vroeg mij of ik zin had om met hem en Kristofer Schipper in Amsterdam te gaan lunchen. Het was een bijzondere eerste ontmoeting en ik ben heel blij en dankbaar dat ik in de laatste jaren een aantal keren privégesprekken met hem heb mogen voeren.

Op 18 februari overleed Kristofer Schipper op 86-jarige leeftijd.

En ook al zijn alle rituelen betekenisloos en kan iemand nooit een taoïst zijn, ik ben ervan overtuigd dat Kristofer Schipper rijdend op een witte wolk met open armen ontvangen is door de taoïstische Onsterfelijken.