Skip to main content
Blog

Qi

By 16 december 2020juli 29th, 2022No Comments

Blog

Qi

16 december 2020

In de afgelopen weken was ik de Midwinterlezing aan het voorbereiden. Daarbij heb ik het prachtige boek van Ken Rose, “a brief history of Qi”, nog een keer herlezen. Indrukwekkend, diepgaand en toch zo helder, hoe hij de ontwikkeling van het Chinese karakter Qi gedurende 3500 jaar volgt. Ik werd mij er weer heel bewust van hoe de oorspronkelijke betekenis van woorden, zeker uit een andere cultuur en tijd, verloren kan gaan in een vertaling. Hoe een woord omgezet kan worden vanuit het ene culturele kader in het andere, en het daarbij zijn essentie kan verliezen. Zonder opzet van de vertaler, die vaak niet door heeft dat hij de andere taal leest en begrijpt met zijn eigen culturele bril.

Qi is in het westen vaak verworden tot een container begrip. Vaak vertaald als levensenergie, mystieke energie waarmee vaak het niet alledaagse verklaard kan worden. Maar het karakter Qi kan eigenlijk niet vertaald worden, maar wel ervaren.

Qi is Qi. Het karakter heeft een materieel aspect en het heeft een niet-materieel aspect in zich. Het is materie en niet-materie tegelijkertijd. En in de 3500 jaar die Ken Rose beschrijft zijn er drie constanten die steeds weer naar voren komen als kenmerkende eigenschappen van Qi: Verbinding, Beweging, Informatie-overdracht.

Het eerste hoofdstuk van de Yi Jing (het Boek van de Verandering) stelt dat 1 zich manifesteert in 3. In onze werkelijkheid kunnen wij alleen dat waarnemen dat in dualiteit aanwezig is. We kennen de nacht omdat we de dag kennen. We weten wat hoog is, omdat we weten wat laag is. We ervaren hitte, omdat we koude kennen. Zo kennen we 1 omdat we 2 kennen. En wanneer 1 en 2 er zijn dan is er vanzelfsprekend de interactie tussen beiden, de uitwisseling van informatie tussen 1 en 2. De verbinding, de beweging en de informatie-uitwisseling tussen 1 en 2. En dat is 3.

3 is Qi. En aangezien in onze duale werkelijkheid overal verbinding is, is alles en over Qi. Zowel op macro als ook op microniveau. Qi is de verbinding tussen de tegenstellingen, maar in de tegenstelling is het de tegenstelling en vormt zo het object van de relatie zelf. Qi is een netwerk van informatie. Een steeds compacter weefwerk van informatie-verbindingen, die op een bepaald punt zo dicht wordt, dat wij het als materie waarnemen.

Qi is alles en overal en alles en overal is Qi. Informatie in zijn dynamische en verbindende eigenschap is alles en overal en alles en overal is Informatie in zijn dynamische en verbindende eigenschap. Hier is het waar moderne wetenschap, oude filosofie, religie een netwerk van onze nieuwe werkelijkheid en toekomst vormen.