Skip to main content
Blog

Toch een beetje naar China…

By 17 augustus 2021juli 29th, 2022No Comments

Blog

Toch een beetje naar China…

Yan Schroen, Augustus 2021

Terwijl ik dit schrijf en bezig ben met de voorbereiding voor de start van de cursussen in de zomervakantie, besef ik dat een deel van jullie nog geniet van een welverdiende vakantie. Sommige van jullie hebben de perikelen van de coronamaatregelen getrotseerd. Vaccinatiepaspoort, PRC-testen, grenscontroles en discussies met vrienden, familie en vakantiebestemmingen overleefd. Maar het is het waard… genietend in de buitenlandse zon, ver weg van de ellende thuis.

Ik ben niet zo’n held. Nadat het bij ons hier in Zuid-Limburg een beetje opgedroogd en opgeruimd was, ben ik naar het Noorden vertrokken. De bedoeling was Zweden, maar het werd Drenthe en Groningen.

En de redenen daarvoor zijn simpel.

Na een jaar van hard werken, had ik niet meer de puf en de zin om gevechten met overheden aan te gaan. En ik mis China…

Al twee jaar ben ik zeker niet meer in China geweest. Meestal begint het heimwee na een jaar wel de kop op te steken. Een vakantie in Frankrijk of Zweden kan dat gevoel niet wegnemen, dus dan maar naar een heel klein stukje China om toch even het gevoel te hebben.

In de botanische tuin van Haren (Groningen) hebben Chinese tuinarchitecten en bouwvakkers met originele, met de boot overgebrachte materialen, een Ming-tuin nagebouwd. Precies zoals je deze in HangZhou kunt tegenkomen.

Zo gauw je door de poort binnenstapt waan je je in de provincie Zhejiang. Vooral op een warme en broeierige dag als toen ik er rondliep. Naast alle verschillende prachtige tuinen en kassen, met de een enorme diversiteit aan planten, is de Ming-tuin echt het hoogtepunt van mijn bezoek. Er worden ook rondleidingen gegeven door enthousiaste en kundige gidsen, die je van alles kunnen vertellen over de aanleg, het ontwerp en de planten in de Ming-tuin. Maar wat ze niet vertellen is dat deze Ming-tuin een weergave is van het menselijk lichaam in de Chinese geneeskunde. Voor iedereen die geïnteresseerd is in acupunctuur en Chinese kruiden is het een feest van herkenning als je er rondloopt.

De hele tuin is ommuurd en boven op de muur golft de rug van de draak. Dit is de huid met de Wei Qi. Als je de tuinmuur van buitenaf benadert, zie je Sophora bomen om de muur staan. In de Chinese kruidengeneeskunde elimineert de Sophora boom de externe pathogeen Wind-Koude en hier bij deze tuin is het niet anders. De Sophora boom houdt “evil devils” buiten de tuin.

Aangekomen bij de ingang van de tuin, staan links en rechts van de poort de mannelijke en de vrouwelijke leeuwendraken. Zij symboliseren het rechter- en linkerneusgat, de ingang waarlangs alles gecontroleerd wordt of het niet schadelijk is voor het lichaam. Met een stap over de balk op de grond van de poort, die geesten moet tegenhouden, kom je in de “Tuin van de 3 Vrienden”. Je bent in de Longen aangekomen. De “3 Vrienden” worden hier gesymboliseerd door de den, de bamboe en de esdoorn” Zij symboliseren respectievelijk het taoïsme, het boeddhisme en het confucianisme. Het is de “tuinkamer” die contact maakt met de buitenwereld en de buitenwereld verwelkomt in het binnenste. De buitenmuur buigt hier naar binnen en boven de maanpoort zie je het hoofd van de draak, die over de muur beweegt. Dit stuk muur dat hier naar binnen beweegt is het pericardium en de maanpoort onder het drakenhoofd leidt dan ook naar het Hart. Het Hart wordt uitgebeeld als een kamer in de Ming-tuin met een Theehuis en de camelia planten maken de theekamer van het Hart compleet. En zo gaat mijn wandeling door het Innerlijke Landschap door in Groningen. Voor de rest van de hortus botanicus heb ik die dag weinig tijd gehad (daar kom ik morgen wel voor terug). Met mijn schrijfboekje heb ik uren aan de vijver gezeten. Even waande ik mij in HangZhou of SuZhou… en ik merk dat ik weer zin heb om mijn klassieke medische teksten te lezen en de gesprekken met jullie weer te hebben. Ik heb weer zin in de komende ontmoetingen in de praktijk en tijdens de opleidingen en cursussen.

Maar ik mis mijn vrienden en collega’s in HangZhou en Chengdu ook wel… Een botanische tuin en Zoom ontmoetingen kunnen het heimwee een beetje verzachten, maar ze kunnen de echte vriendschappelijke ontmoetingen met thee, samen eten, zingen en praten niet vervangen…