Skip to main content

Nascholingen

Bij- en nascholing

Bij Oxrider Academy kunt u ook terecht voor bij- en nascholing. We bieden met verschillende cursussen verdieping en verbreding op de thema’s uit de opleidingen.

Oxrider Academy - Golven

Hara en meridiaandiagnose

Ons vak is een methode van het reguleren van Qi, en er is geen mooiere manier om dat waar te nemen via tast. Diagnose door Tast is een van de vier methodes van diagnose (shin), naast het kijken, luisteren, ruiken en vragen stellen en de meest ambachtelijke van de vier.

Meer over hara en meridiaandiagnose

Bu Ming

Tijdens je ontwikkeling van baby naar peuter, van peuter naar kleuter, naar puber en volwassene raakt onze bestemming steeds meer bedekt en verwijdert van onszelf. Wie ben ik? Wat is het doel van mijn leven? Grote vragen, waar veel van onze cliënten en ook wijzelf mee geconfronteerd worden.

Meer over Bu Ming

Pols diagnostiek - Module Basic A

Iedereen kan polsdiagnose leren; de enige voorwaarde is dat het stap voor stap gaat en dat er zoveel mogelijk hands-on-oefentijd wordt geboden. In dat geval is het leren van de vaardigheden om de polsslag te voelen als het leren van een nieuwe taal: Er zijn maar een paar woorden en een beetje grammatica nodig om te beginnen en daarna moet men de taal beginnen te spreken om geleidelijk de woordenschat uit te breiden.

Meer over Pols diagnostiek - Module Basic A

Pols diagnostiek - Module Basic B

Iedereen kan polsdiagnose leren; de enige voorwaarde is dat het stap voor stap gaat en dat er zoveel mogelijk hands-on-oefentijd wordt geboden. In dat geval is het leren van de vaardigheden om de polsslag te voelen als het leren van een nieuwe taal: Er zijn maar een paar woorden en een beetje grammatica nodig om te beginnen en daarna moet men de taal beginnen te spreken om geleidelijk de woordenschat uit te breiden.

Meer over Pols diagnostiek - Module Basic B

Stammen en takken

Iedere serieuze acupuncturist heeft de Nei Jing Su Wen en de Ling Shu wel eens in handen gehad. Misschien staan ze zelfs in de boekenkast en als het goed is, zijn ze ook bestudeerd. In tien online sessies van twee uur neemt Joan Duveen ons mee in de filosofie van de hemelse stammen en aardse takken.

Meer over Stammen en takken

Secundaire meridiaanleer

In de meeste moderne tekstboeken over acupunctuur zijn de secundaire meridianen een ondergeschoven kindje. Maar in de klassieke acupunctuur spelen zij een cruciale rol bij het kunnen begrijpen van de organisatie structuur van het lichaam en zijn zelforganiserend vermogen om zich continu te kunnen aanpassen aan veranderingen in de externe leefomgeving en de schommelingen in de interne balans van het lichaam zelf.

Meer over Secundaire meridiaanleer

Systeemdenken en taoïstische filosofie

Geïnteresseerd in de taoïstische filosofie? Geïnteresseerd in de klassieke Chinese geneeskunde? Altijd al willen weten wat die klassieke Chinese medische en filosofische teksten nou eigenlijk betekenen en kunnen betekenen in de veranderende westerse samenleving van de 21e eeuw? Deze tiendaagse cursus is een inleiding in het systeemdenken en de taoïstische filosofie.

Meer over Systeemdenken en taoïstische filosofie

Kruiden en Medicatie

Chinese kruiden en reguliere medicijnen kunnen die wel samengaan? Wat kan wel en wat kan echt niet. Vragen die elke herbalist zich in de praktijk regelmatig stelt. Maar niet alleen de kruidengeneeskundig therapeut. Ook de patiënt, behandelend arts en apotheker worstelen vaak met deze vraag.

Meer over Kruiden en Medicatie

Chinese voedingsleer

Gezondheid en welzijn begint bij de juiste voeding. Gezonde voeding. Maar wat gezond is, is heel persoonlijk en per moment verschillend. Chinese geneeskunde kent een eeuwenoude traditie van “kitchen medicine”, die nauw aansluit aan de Chinese kruidengeneeskunde. Deze traditie zullen we in deze 4-daagse introductiecursus nader gaan bestuderen.

Meer over Chinese voedingsleer

Depressie

In onze westerse samenleving is depressie een van de meest voorkomende psychische aandoeningen. Depressie heeft grote invloed op het individuele functioneren en de persoonlijke kwaliteit van het leven, maar ook voor de maatschappelijk is de impact enorm. Stress, oververmoeidheid, voedingspatronen zijn veel voorkomende oorzaken. Deze 2 daagse cursus is vooral praktijk gericht en biedt handvaten voor diagnose en behandeling.

Meer over Depressie

Menopauze

De fysiologie van de vrouw is gecentreerd rondom het concept Bloed in de Chinese geneeskunde. In deze 2-daagse cursus gaan we het ritme van de menstruatiecyclus zelf en het ritme van de vruchtbaarheid in het leven van een vrouw in het algemeen nader bespreken. Zowel vanuit klassiek Chinees perspectief, als ook vanuit westers endocrien perspectief, waarbij de periode van de menopauze uitgelicht zal worden.

Meer over Menopauze