Skip to main content

Kruiden en Medicatie

Nascholing

Kruiden en Medicatie

East meets West

Chinese kruiden en reguliere medicijnen kunnen die wel samengaan? Wat kan wel en wat kan echt niet. Vragen die elke herbalist zich in de praktijk regelmatig stelt. Maar niet alleen de kruidengeneeskundig therapeut. Ook de patiënt, behandelend arts en apotheker worstelen vaak met deze vraag.

Steeds meer patiënten gebruiken chronisch synthetische geneesmiddelen. Veel van hen hopen met behulp van kruidengeneesmiddelen het gebruik van de synthetische geneesmiddelen te verminderen of zelfs te stoppen.

Omschrijving

Vaak is er in Nederland binnen de beroepsgroepen arts-apotheker maar weinig kennis over kruiden. Men kent kruiden alleen nog als potentieel gevaarlijk, bron van mogelijke interacties met synthetische geneesmiddelen, en worden dus vooral ontraden om in combinatie te gebruiken. De vele ontelbare positieve werkingen van goede kwaliteit kruidenextracten combinaties zijn helaas niet (meer) bekend in beide beroepsgroepen.

De kruidengeneeskundige behandelaar, in zijn/haar hoedanigheid gedreven en gepassioneerd om mogelijk de best werkzame kruidenextracten samenstelling voor de betreffende patiënt te bepalen op grond van zijn/haar diepgaande anamnese, wil op basis van de diagnose en behandelingsstrategie met kruidenextracten een positieve bijdrage leveren. Het is dan ook vaak heel frustrerend als na veel werk van de integrale behandelaar uiteindelijk de reguliere behandelaar aangeeft niets te zien in de kruidenbehandeling. Maar vaak ontbreekt ook bij de kruidengeneeskundige de nodige kennis over de interactie tussen reguliere medicatie en kruidenextracten, waardoor communicatie tussen de reguliere behandelaars en de integrale behandelaars nauwelijks of niet mogelijk is en daarom besloten wordt om de kruidengeneeskunde uit veiligheidsoverwegingen maar niet in te zetten.

De kennis over mogelijk klinische relevante interacties tussen kruidenextracten en synthetische geneesmiddelen is vaak louter theoretisch en praktisch weinig beschikbaar. Een aangediende casus kan zodoende leiden tot een zoekopdracht in allerlei internationale medische databases van een half uurtje tot vele uren, zelfs dagen, en kan vervolgens niet meer dan slechts een theoretische beschouwing opleveren die door de apotheker beoordeeld zou kunnen worden, om uiteindelijk te bepalen of de combinatie van gewenste kruidenextracten met de synthetische geneesmiddelen in de praktijk veilig gecombineerd kan worden en onder welke randvoorwaarden voor de patiënt dit mogelijk zou kunnen zijn. Al met al is/was deze oude werkwijze niet levensvatbaar en zou hooguit tot een extra versnelling van de afname van het gebruik van kruidenextracten in Nederland leiden.

Deze nascholingsdag van Yan Schroën gaat in op de complexheid van deze materie, en komt uiteindelijk tot een eenvoudige en praktisch werkbare oplossing voor de apotheek en de praktijk die recht doet aan de wens van de patiënt om in zoveel mogelijk gevallen wel kruidenextracten te kunnen gebruiken in combinatie met synthetische geneesmiddelen. De geboden oplossing biedt ook veel houvast voor de kruidengeneeskundig behandelaar, omdat het behandelrisico wordt gedeeld met de apotheker, en het gebruik van de kruidenextracten in zoveel mogelijk gevallen niet gestaakt wordt, waardoor ook reguliere behandelaren de waarde van een behandeling met kruidenextracten gaan ontdekken en waarderen.  Op het eind van deze interessante en intensieve dag zul je als therapeut met meer vertrouwen en zekerheid beslissingen kunnen nemen over de interactie van reguliere medicatie en Chinese kruiden en ook beter kunnen overleggen met de behandelend arts en apotheker.

Details

Cursus: Kruiden en Medicatie
Duur: 1 dag
Taal: Nederlands
Docent: Yan Schroën
Prijs: € 145,- (inclusief koffie & thee)

Tijd: 10.00 tot 16.00 uur
Datum: Zaterdag 7 oktober 2023
Locatie: Oxrider Academy, Kloosterstraat 4 in Schijndel

Accreditatie: NVA geaccrediteerd en Zhong accreditatie in categorie 1 & 2A (3 NAPs)
Vereiste voorkennis: Herbalist en/of Chinese Kruidengeneeskunde studenten
Cursusmateriaal: digitale handout, PowerPoint, digitale opname van de cursusdag

Docent

Yan Schroën

Yan studeerde biochemie, natuurgeneeskunde, traditionele Chinese geneeskunde en taoïstische filosofie in Nederland en in de Volksrepubliek China. Ruim 30 jaar is hij in de praktijk werkzaam als acupuncturist en Chinees herbalist. Als onderzoeker heeft hij de afgelopen decennia meegewerkt aan het bouwen van een paradigma brug tussen westerse wetenschap en Chinese geneeskunde. Bij Oxrider Clinic (www.oxriderclinic.nl) is Yan werkzaam als acupuncturist en Chinees herbalist en bij Oxrider Academy geeft hij lezingen, cursussen en workshops op het gebied van Chinese geneeskunde, taoïstische filosofie, systeemtheorieën en systeembiologie. Als gastdocent verzorgt hij lezingen en colleges aan verschillende binnen- en buitenlandse opleidingen is hij spreker op congressen over de hele wereld.

Oxrider Academy - Yan Schroën (Docent)

Aanmelden