Skip to main content
Blog

Oxrider

By 7 oktober 2020juli 29th, 2022No Comments

Blog

Oxrider

7 oktober 2020

In de ShiJi (letterlijk “Historisch overzicht”) uit 85 v.C. beschrijft de Chinese historicus en wetenschapper Sima Qian het leven van Lao Zi, de eerste filosoof van het Chinese taoïsme en de vermoedelijk schrijver van de Dao De Jing. Er is veel discussie over het feit of Lao Zi echt bestaan heeft of dat het een fictief persoon is, die gebruikt wordt om de ideeën van het taoïsme vorm te geven. Feit is dat de ShiJi de primaire bron is waar het verhaal van de grondlegger van het taoïsme wordt verteld.

Lao Zi is niet zijn oorspronkelijke naam, maar meer een eretitel. Letterlijk vertaald betekent Lao Zi “Oude Meester” of “Eerbiedwaardige oude heer”. Zijn echte naam was Li Er en hij werd geboren in de plaats Quren, in het districht Hu  van de staat Chu. Tegenwoordig is dit de plaats Luyi in de provincie Henan.

Hij had een baan als historicus en beheerder van de heilige boeken aan het koninklijke hof van de Zhou dynastie (1046-256 v.C.).

Toen hij zag dat het morele en culturele verval van de Zhou dynastie steeds grotere vormen aannam, besloot Li Er om het hof en het koninkrijk te verlaten. Hij liet alles achter en omdat hij voor zijn leven vreesde, trachtte hij onopvallend het koninkrijk via de westelijke bergen te verlaten. Rijdend op de rug van een os kwam hij aan bij de Xiangu pas, waar hij werd tegengehouden door de legendarische bewaker van deze pas, Guanling. Deze smeekte hem om niet zomaar te verdwijnen en de mensen van het koninkrijk Zhou zijn wijsheid te onthouden. Hij vroeg Lao Zi om zijn kennis in een boek vast te leggen. Lao Zi schreef toen het 5000 karakters tellende klassieke boek, de “Dao De Jing”. Letterlijk vertaald “het klassieke werk over het gaan van de Weg en de Deugdzaamheid”. En toen hij dit boek overhandigde aan Guanling, verdween Lao Zi, zittend op de rug van zijn os.

Het werk wat we binnen Oxrider Clinic en Oxrider Academy doen is geworteld in het gedachtegoed van het taoïsme. Ook de moderne systeem biologische benadering van leven, gezondheid en welzijn sluit hier naadloos op aan en maakt gebruik van en bevestigt deze eeuwen oude inzichten en waarnemingen.

Daarom is ons bedrijf, in alle bescheidenheid, genoemd naar de grondlegger van dit gedachtegoed, de ossenrijder Lao Zi.